PROIECTUL
“Artist Emigrant” este un proiect cultural inițiat de regizorul și producătorul Sabin Dorohoi, pentru promovarea artiștilor români care au fost emigrați în străinătate. Poveștile și creațiile lor sunt redate printr-o serie de clipuri și micro-reportaje realizate în locuri inedite. Primul sezon al proiectului a început în 2021. Iar sezonul 2 a continuat în 2023, fiind dedicat Timișorii, în contextul în care orașul este Capitală Europenă a Culturii.
SEZONUL 2 - 2023 - Muzicieni din Timișoara
PIESE MUZICALE - Piese interpretate de muzicieni
REPORTAJE - Poveștile muzicienilor
SEZONUL 1 - 2021 - Artiști din Banat
ISTORIA “PROIECTULUI “ARTIST EMIGRANT”
Povestea proiectului ”Artist Emigrant” își are rădăcinile încă din iarna lui 2012. În spatele construcției acestui demers, este o munca de peste un deceniu!
După ce în noiembrie 2012 regizorul Sabin Dorohoi a fost scris un prim scenariu despre tema migrației românilor, în ianuarie 2013 realiza filmul ”Calea Dunării”. Un scurtmetraj despre drama copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate. A fost primul proiect despre migrație abordat de Sabin și în acel moment a realizat că este un subiect deosebit de important pentru noi, pentru români. O realitate socială atât de tulburătoare încât doar un scurtmetraj nu poate exprima întreaga problemă națională. ”Calea Dunării” s-a dovedit a fi cel mai de succes film al regizorului, acumulând peste 20 de premii internaționale în festivaluri de film din toată lumea, s-a calificat în cursa pentru Oscar în 2014, a fost promovat în clipul muzical ”Voltaj – De la capăt” și a fost difuzat în cadrul Eurovision Viena 2015. A fost de fapt singurul film românesc din toate timpurile care a avut imagini difuzate în cadrul concursului de muzică Eurovision, în fața unui public live de peste 180 de milioane de telespectatori din toata lumea (conform audiențelor generale Eurovision).
Acest drum internațional al filmului, l-a determinat pe regizorul Sabin Dorohoi să aprofundeze și mai mult subiectul dramatic al migrației românilor. Alături de băieții trupei Voltaj, cu care a fost la Eurovision și cu implicarea Asociațiilor World Vision și Habitat for Humanity Romania, se lansa în 2014 site-ul DeLaCapat. Un proiect dedicat copiilor ai căror părinți au emigrat în străinătate, site promovat prin lansarea unei serii de clipuri scurte cu poveștile unor emigranți români: ”Reportaj – De la Capăt”. Acea serie de reportaje din 2014, putând fi un exemplu mult simplificat pentru conceptul proiectului ”Artist Emigrant”.
În 2017, Sabin continuă colaborarea cu trupa Voltaj, realizândun al doilea scurtmetraj pe aceeași tema a migrației: ”Sărbătoritul”, lansat asemeni filmului anterior, împreună cu un nou videoclip al trupei voltaj: ”Nu doar de ziua mea”. Proiectul s-a răspândit cu repeziciune în mediul online, devenind unul dintre cele mai vizionate scurtmetraje artistice românești de pe YouTube în 2018, cu peste 700.000 de vizualizări!
Astfel, după mai bine de 10 ani și după o serie de proiecte artistice sau sociale pe tema migrației, s-a născut proiectul ”Artist Emigrant”.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Partenerii Media ai proiectului „Artist Emigrant” sunt Express de Banat, Reper 24, TVR Timișoara, Banat Media, Jurnal de Caraș-Severin, CAON.ro, Știri pentru Copii, Liceul de Arte „Sabin Păuța”, Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara și demersul are sprijinul Fundației Romanian Business Leaders prin proiectul „RePatriot”.
Contact - sabindorohoi@yahoo.com / 0721 933 748